Τρίτη 28 Απριλίου 2009

ΣΤΑΓΕΙΡΑ












Τα αρχαία Στάγειρα βρίσκονται περί τα 500 μέτρα ΝΑ του σημερινού οικισμού της Ολυμπιάδας, πάνω σε μια μικρή, ορεινή και όμορφη χερσόνησο που ονομάζεται "Λιοτόπι". Η πόλη καταλάμβανε και τους δύο λόφους αυτής της χερσονήσου, τον παραθαλάσσιο δηλ. Βόρειο κι ένα μεγαλύτερο Νότιο, που χωρίζονται μεταξύ τους με χαμηλό αυχένα.Η θέση της πόλης που είναι σε όλους γνωστή ως η πατρίδα του Αριστοτέλη, ταυτίζεται με βεβαιότητα τόσο από τις αναφορές των αρχαίων συγγραφέων, όσο και από τις έρευνες σύγχρονων μελετητών. Οι αρχαίες μαρτυρίες είναι σαφείς: Δίνουν την απόσταση της πόλης από την αρχαία Άκανθο νοτιότερα, αναφέρουν ότι αυτή ήταν παραθαλάσσια και, το σημαντικότερο, τις περισσότερες φορές μιλούν για ένα μικρό νησάκι απέναντι από τα Στάγειρα, που έφερε το όνομα "Κάπρος". (Το ίδιο όνομα παραδίδεται και για το λιμάνι της αρχαίας πόλης, που πιθανότατα ταυτίζεται με τον κόλπο της Ολυμπιάδας, ενώ και τα νομίσματα των Σταγείρων έφεραν παράσταση κάπρου). Το μοναδικό πράγματι νησάκι που υπάρχει στην περιοχή είναι ο σημερινός "Καυκανάς", που απέχει μόλις 1,5 μίλι από την αρχαία πόλη. Σήμερα είναι ακατοίκητο και μαζεύει όλους τους γλάρους της περιοχής, από τα ερείπια όμως που υπάρχουν εκεί, φαίνεται ότι είχε κατοικηθεί από τα κλασικά μέχρι και τα μεσοβυζαντινά χρόνια. Πιο χαρακτηριστικά από τα ερείπια αυτά είναι δύο μεγάλες υδατοδεξαμενές κι ένα οικοδόμημα των βυζαντινών χρόνων που βρίσκονται στο δυτικό άκρο του νησιού.



ΣΦΥΚΟΦΩΛΙΑ















ΘΑΣΣΟΣ






















Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΠΤΑΝΗΣΑ

ΚΕΡΚΗΡΑ
ΖΑΚΙΝΘΟΣ
ΙΘΑΚΗ
ΠΑΞΗ
ΑΝΤΙΠΑΞΗ
ΛΕΥΚΑΔΑ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ


ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΡΟΔΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΚΑΣΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΣΥΜΗ
ΛΕΡΟΣ
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΧΑΛΚΗ
ΛΕΙΨΟΙ
ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΛΕΒΗΘΑ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ
ΑΝΔΡΟΣ


ΚΥΚΛΑΔΕΣ


ΚΥΘΝΟΣ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΑΝΑΦΗ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΜΥΚΟΝΟ
ΝΑΞΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΚΕΑ
ΣΕΡΙΦΟΣ
ΣΥΘΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ

ΣΠΟΡΑΔΕΣ


ΣΚΙΑΘΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΑΛΟΝΗΣΟΣ


ΘΑΣΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΛΗΜΝΟΣ
ΛΕΣΒΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΧΙΟΣ
ΣΑΜΟΣ
ΚΡΗΤΗ
ΚΗΠΡΟΣ
ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

ΛΙΜΝΗ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Μύθοι και δοξασίες
Λίμνη Αγιου βασιλειου η λιμνη λαγκαδα η λιμνη Κορωνια , οι τρεις ονομασίες της λίμνης, όμως από πού προέρχονται αυτές; Οι δυο πρώτες, όπως προδίδει και το όνομα τους, προέρχονται από δύο χωριά που βρίσκονται κοντά στην λίμνη ενώ η τρίτη βασίζεται σε έναν μύθο


Υπάρχουν δύο εκδοχές για το πώς πήρε το όνομα της η λίμνη. Κατά την πρώτη εκδοχή: κάποια βασίλισσα, το όνομα της οποίας ήταν Κορώνεια, ήθελε να διασχίσει την λίμνη μαζί με την μεγάλη της συνοδεία και μεγάλο πλήθος ζώων. Κατά την διάρκεια της πορείας όμως ο πάγος στην λίμνη έσπασε και τα ζώα με τα φορτία που μετέφεραν βρήκαν άδοξο τέλος στον πάτο της λίμνης. Ευτύχημα ήταν ότι σώθηκε η βασίλισσα και όταν πέρασε την λίμνη θεώρησε χρέος της να βαφτίσει το χωριό που βρισκόταν στην όχθη, Κορώνεια (στην συνέχεια μετονομάσθηκε Άγιος Βασίλειος) από όπου έπειτα πήρε το όνομα της και η λίμνη.

Η δεύτερη εκδοχή λέει: ότι καθώς κάποια βασίλισσα περνούσε από την λίμνη ο πάγος που κάλυπτε την λίμνη έσπασε και η κορώνα της βασίλισσας έπεσε στην λίμνη έτσι προέρχεται και το όνομα της λίμνης.


Μύθοι και δοξασίες για την λίμνη
Νεράιδες: Στη λίμνη σύμφωνα με ένα μύθο κάθε πρωί κατέβαιναν από το βουνό νεράιδες και έκαναν μπάνιο. Όταν τελείωναν έστηναν χορό και μετά εξαφανίζονταν πάλι πάνω στα βουνά και ίσως κάποιος τυχερός να κατάφερνε να τις δει. Αν τις έβλεπες δεν έπρεπε να τις μιλήσεις γιατί αν έπιανες κουβέντα με κάποια από αυτές θα έχανες την μιλιά σου. Πολλές φορές, λόγω της δουλειάς τους, πολλοί ψαράδες κατάφερναν να τις δουν και αν κάποιος κατάφερνε και έκλεβε κάτι από μια νεράιδα τότε αυτήν τον ακολουθούσε και τον παντρεύονταν. Υπήρχε και μια ιστορία για κάποιον που κατάφερε να κλέψει το μαντίλι μιας νεράιδας και τότε αναγκασμένη τον παντρεύτηκε και έκαναν τρία παιδιά, όταν όμως με τα χρόνια η νεράιδα κατάφερε και βρήκε το μαντίλι της έφυγε από το σπίτι και γύρισε στα βουνά με τις υπόλοιπες του είδους της.

Ο πύργος του Αγίου Βασιλείου: Παλιά που η λίμνη πάγωνε κάθε χειμώνα, το ιππικό του Ευαγγελισμού πέρασε πάνω από την παγωμένη λίμνη και όταν έμαθαν τι είχαν κάνει παραξενεύτηκαν που δεν έσπασε ο πάγος και να πνιγούν. Αυτοί ήταν που έχτισαν τον πύργο, αλλά όχι με τσιμέντο αλλά με ένα άλλο υλικό τόσο ανθεκτικό που δεν μπορούσες να ξεκολλήσεις ούτε μια πέτρα.


Ο πύργος του Αγίου Βασιλείου: Παλιά που η λίμνη πάγωνε κάθε χειμώνα, το ιππικό του Ευαγγελισμού πέρασε πάνω από την παγωμένη λίμνη και όταν έμαθαν τι είχαν κάνει παραξενεύτηκαν που δεν έσπασε ο πάγος και να πνιγούν. Αυτοί ήταν που έχτισαν τον πύργο, αλλά όχι με τσιμέντο αλλά με ένα άλλο υλικό τόσο ανθεκτικό που δεν μπορούσες να ξεκολλήσεις ούτε μια πέτρα.



Γιορτές και παραδόσεις
Γιορτή Αγίου Νικολάου (πώς γινόταν στον Άγιο Βασίλειο): Ο Άγιος Νικόλαος, προστάτης των ναυτικών, γιορταζόταν όπως είναι φυσικό στη λίμνη. Την ημέρα της γιορτής οι ψαράδες πήγαιναν με τις βάρκες στην λίμνη και ψάρευαν, τα ψάρια που έπιαναν τα μαγείρευαν σε ένα ταψί. Αυτό το φαγητό λεγόταν Ταβάς και γινόταν κυρίως στη γιορτή του Αγίου Νικολάου.
Τώρα: Κατά την γιορτή ο σύλλογος ψαράδων και οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώνονται στην λίμνη και οι πρώτοι στήνουν πάγκους και προσφέρουν στον κόσμο κονιάκ και λουκούμια.



Γιορτές και παραδόσεις
Τα Φώτα: Τα Φώτα οι κάτοικοι του χωριού κατέβαιναν στην λίμνη με τις βάρκες και σχημάτιζαν έναν μεγάλο κύκλο με τις βάρκες. Η βάρκα με τον παπά βρισκόταν έξω από τον κύκλο. Όταν ο παπάς έριχνε τον σταυρό, στο κέντρο του κύκλου και οι νεαροί που ήταν στις βάρκες γύρω-γύρω βουτούσαν να τον πιάσουν. Αυτός που έπιανε τον σταυρό θα γυρνούσε όλο το χωριό και θα μάζευε λεφτά.

Το ψάρεμα στην λίμνη
Γρίπος: Ο γρίπος είναι τρόπος ψαρέματος που χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες τόσο στη λίμνη Κορώνεια όσο και στη Βόλβη. Τον γρίπο τον έριχναν βαθιά μέσα στη λίμνη με βάρκα με τρόπο που να σχηματίζει κοιλιά. Για να τον τραβήξουν τον γρίπο πήγαιναν 7-8 ψαράδες. Ο γρίπος χρησιμοποιούταν για γριβάδια, περκιά, πεταλούδες, τούρνες, χέλια, γουλιανούς, μεγάλα τσιρόνια και λεστιά και μπορούσε να αντέξει μέχρι και 18 κιλά.
Οι ψαράδες για να αναγνωρίζουν εύκολα τις περιοχές, τις χώρισαν σε τοποθεσίες και έδωσαν ένα όνομα σε κάθε μία.



Μπουγδάνα
Λασπούδα
Καβάκια
Τζιγαρίδα
Χάγκερι
Γιαμαλί
Κούτσουρο
Ασπρόχωμα
Γκάντιν
Μαριγούδα
Καρπούσκα
Καϊνάκι
Ναυτιλιά
Μαρόνια
Γκρέμνα
Σκαλόματα
Κόκκαλα
Ζεστά-νερά
Μπουρουβάνα
Καρακόβα
Πύργος
Τοπ-καραγάτς
Ντεμιρλί
Αλή-μπέη
Καλιακούδ
Σάρκο
Γουρουνάς
Πασάζ-μάκι
Κούτλος
Στραβό-δέντρο
Τσιφλικούδα
Πολυέλεα
Νταγιάν
Σουβάτ
Κάστανα-ντραγάνα


Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ

Ο Παρθενώνας, ναός χτισμένος προς τιμήν της Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας, υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Η εποχή της κατασκευής του συνταυτίζεται με τα φιλόδοξα επεκτατικά σχέδια της Αθήνας και της πολιτικής κύρους που ακολούθ ησε έναντι των συμμάχων της κατά την περίοδο της αθηναϊκής ηγεμονίας


Ο Παρθενώνας αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της αθηναϊκής πολιτείας και τον κολοφώνα του δωρικού ρυθμού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ. στα Μεγάλα Παναθήναια, ενώ ο γλυπτός διάκοσμος περατώθηκε το 433/2 π.Χ. Σύμφωνα με τις πηγές, οι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν ήταν ο Ικτίνος, ο Καλλικράτης και πιθανόν ο Φειδίας, που είχε και την ευθύνη του γλυπτού διάκοσμου. Είναι ένας από τους λίγους ολομάρμαρους ελληνικούς ναούς και ο μόνος δωρικός με ανάγλυφες όλες του τις μετόπες. Πολλά τμήματα του γλυπτού διακόσμου, του επιστυλίου και των φατνωμάτων της οροφής έφεραν γραπτό διάκοσμο με κόκκινο, μπλε και χρυσό χρώμα. Χρησιμοποιήθηκε πεντελικό μάρμαρο, εκτός από το στυλοβάτη που κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο.
Οι μετόπες της ανατολικής πλευράς απεικονίζουν τη Γιγαντομαχία. Στην δυτική παριστάνεται Αμαζονομαχία, στη νότια Κενταυρομαχία και στη βόρεια σκηνές από τον Τρωικό πόλεμο. Η ζωφόρος απεικονίζει την πομπή των Παναθηναίων, την πιο μεγάλη θρησκευτική γιορτή των αρχαίων Αθηνών, και περιλαμβάνει μορφές θεών, ζώων και περίπου 360 μορφές ανθρώπων. Τα δύο αετώματα του ναού απεικονίζουν σκηνές από την μυθολογία: πάνω από την κύρια είσοδο του ναού, στα ανατολικά, την γέννηση της Αθηνάς και στην δυτική πλευρά την διαμάχη Αθηνάς και Ποσειδώνα για την κατοχή της αττικής γης. Αν και ο ναός αυτός διέφερε από άλλους δωρικούς ναούς όσον αφορά στην έκταση της διακόσμησής του, παρόλα αυτά η διακόσμηση αυτή δεν επηρέαζε την ενότητα του συνόλου, έτσι ώστε να δημιουργείται μια ισορροπημένη, ιδανική αρχιτεκτονική μορφή.


Δωρικός Ρυθμός ονομάζεται στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική και ειδικότερα στη ναοδομία ο ρυθμός εκείνος, που διακρίνεται για τη λιτότητα, την αυστηρότητα και τη μνημειακότητά του από τον πιο διακοσμητικό Ιωνικό Ρυθμό. Xαρακτηριστικά στοιχεία του είναι οι δίχως βάση κίονες, τα λιτά κιονόκρανα, η αποκαλούμενη δωρική ζωφόρος με τρίγλυφα και μετόπες, και γείσο διαφορετικής τομής. Στις ορατές επιφάνειες του κτηρίου συνήθως εφαρμόζεται ιδιαίτερης μορφής διάκοσμος.
Οι απαρχές του Δωρικού Ρυθμού πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Άργος και την Κόρινθο, δύο σημαντικά δωρικά κέντρα τέχνης κατά τη Γεωμετρική Περίοδο (8ος αι. π.Χ.). Ωστόσο από τά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα τόσο πρώιμης εποχής δεν έχουν σωθεί, αφού μάλιστα για την κατασκευή τους θα πρέπει να είχε χρησιμοποιηθεί κυρίως ξύλο

Από την ανέγερση ως σήμερα.


Η πρώτη καταστροφή του ναού έγινε το 267 μ.Χ. από τους Έρουλους (ένα λαό σκανδιναβικής προέλευσης), οι οποίοι κατέλαβαν την Αθήνα και πυρπόλησαν τον Παρθενώνα. Καταστράφηκε η αρχική στέγη, ολόκληρη η εσωτερική κιονοστοιχία, ενώ έπαθαν σοβαρές ζημιές οι τοίχοι του σηκού. Περίπου εκατό χρόνια αργότερα έγιναν κάποιες διορθώσεις, όχι και τόσο πετυχημένες, την περίοδο που ήταν αυτοκράτορας ο Ιουλιανός ο Παραβάτης.



Το 529 μ.Χ. ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός διατάζει το κλείσιμο των φιλοσοφικών σχολών της αρχαιότητας. Οι φιλόσοφοι εγκαταλείπουν την Αθήνα η οποία μετατρέπεται σε μικρή και ασήμαντη επαρχιακή κωμόπολη. Ο Χριστιανισμός επιβάλλεται και ο Παρθενώνας γίνεται εκκλησία της του Θεού Σοφίας. Το 1205 μ.Χ. οι Φράγκοι καταλαμβάνουν την Αθήνα και ο Παρθενώνας γίνεται ο καθεδρικός ναός του.


Το 1456 μ.Χ. ο Τούρκος Ομάρ Τουραχάν, στρατηγός του Μωάμεθ, κυριεύει την Αθήνα και ο Παρθενώνας μετατρέπεται σε τζαμί. Το 1674 ο Charles-Francois Olier μαρκήσιος De Nointel επισκέπτεται την Αθήνα με το ζωγράφο Jacques Carrey στην ακολουθία του. Ο Carrey έκανε λεπτομερή σχέδια του Παρθενώνα και των γλυπτών. Τα σχέδια αυτά είναι ανεκτίμητα, γιατί απεικονίζουν λεπτομερειακά τον Παρθενώνα λίγο πριν από την καταστροφή του.


Το 1687 ο βενετσιάνικος στρατός με το Μοροζίνι πολιορκεί τους Τούρκους που βρίσκονταν στην Ακρόπολη. Μια οβίδα έπεσε στον Παρθενώνα, που χρησιμοποιούταν ως πυριτιδαποθήκη και προκάλεσε έκρηξη με αποτέλεσμα την ανατίναξη του κτιρίου, μεγάλα τμήματα του οποίου καταστράφηκαν ή εκσφενδονίστηκαν. Ο Μοροζίνι τελικά κυρίευσε την Ακρόπολη και στην προσπάθειά του να κλέψει κάποια γλυπτά προκάλεσε κι άλλες ζημιές. Τον επόμενο χρόνο ο Μοροζίνι εγκατέλειψε την Αθήνα και επέστρεψαν οι Τούρκοι. Οι ζημιές από την έκρηξη πρέπει να ήταν οι εξής: έπεσαν τρεις (3) τοίχοι του σηκού, η πρόσταση του προνάου, έξι (6) κίονες της νότιας και οκτώ (8) της βόρειας πλευράς.

Το 1801 μ.Χ. ο Thomas Bruce, κόμης του Έλγιν, πρεσβευτής της Αγγλίας στην Υψηλή Πύλη, κατάφερε να αποσπάσει από το Σουλτάνο φιρμάνι με το οποίο του δινόταν η άδεια να αφαιρέσει από τις χώρες που βρίσκονταν στη δικαιοδοσία του σουλτάνου, ό,τι αρχαιότητα ήθελε. Έτσι ο Έλγιν απέσπασε από την Ακρόπολη διάφορα γλυπτά. Στην προσπάθειά του να αρπάξει όσο περισσότερα μπορούσε, προκάλεσε και μεγάλες ζημιές. Συνολικά μετέφερε στο Λονδίνο δεκαοκτώ (18) αγάλματα από τα αετώματα, δεκαπέντε (15) μετόπες και πενήντα (50) λίθους από τη ζωφόρο μήκους εβδομήντα πέντε (75) μέτρων. Το 1815 το Βρετανικό Μουσείο αγόρασε από τον Έλγιν τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 η Ακρόπολη απελευθερώνεται στην αρχή από τους Έλληνες, όμως θα πολιορκηθούν αργότερα από το στρατό του Κιουταχή πασά. Το 1827 οι Τούρκοι κυριεύουν την Ακρόπολη και φεύγουν οριστικά το 1833. Αρχίζει η απομάκρυνση των ερειπίων του οικισμού που είχε σχηματιστεί με τον καιρό πάνω στον ιερό βράχο. Το 1885 ξεκινούν οι ανασκαφές που θα φέρουν στο φως όσα είχαν θάψει οι Αθηναίοι μετά την περσική καταστροφή του 480 π.Χ. Το 1898 αρχίζει η προσπάθεια για την αναστήλωση των μνημείων που συνεχίστηκε μέχρι το Β' παγκόσμιο πόλεμο.

ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ

Πως επηρεάζει η τρύπα του όζοντος το περιβάλλον και τον άνθρωπο...

Το φως του ήλιου που φθάνει γήινη επιφάνεια περιέχει δύο είδη υπεριώδη που συμβαλει
στο ηλιακό έγκαυμα και ξεφλούδισμα,
στον καρκίνο του δέρματος,
καθώς επίσης και στο πρόωρο ζάρωμα του δέρματος
Η Γήινη ατμόσφαιρα προστατεύει τους ζωντανους οργανισμούς από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Εάν όλη η υπεριώδης ακτινοβολία που φτάνει στη γη από τον ήλιο επιτρέπονταν να φθάσει στην επιφάνεια της γης, η ζωή στη γη πιθανώς θα καταστρεφόταν.
Ευτυχώς, το στρώμα όζοντος της ατμόσφαιρας απορροφά σχεδόν όλη τη υπεριώδη ακτινοβολία
Εντούτοις, η υπεριώδης ακτινοβολία δεν είναι αποκλειστικά επιβλαβής. Ένα μεγάλο ποσοστό της βιταμίνης D που οι άνθρωποι και τα ζώα χρειάζονται για την καλή υγεία παράγεται όταν ακτινοβολείται το δέρμα του ανθρώπου ή του ζώου με υπεριώδεις ακτίνες.
Οι γιατροί συστήνουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο στην αιχμή του (από 10 π.μ. ως 4 μ.μ.), να επιζητούν τη σκιά, και να καλύπτονται με ρούχακαι καπέλο.

Συστήνουν επίσης την τακτική χρήση αντιηλιακού, η οποία έχει αποδειχθεί μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου δέρματος. Επειδή ο καρκίνος δέρματος αναπτύσσεται αργά κατά τη διάρκεια πολλών ετών, είναι σημαντικό ότι η προστασία από τον πάρα πολύ ήλιο αρχίζει στην παιδική ηλικία

Μια μείωση όζοντος 10% μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου , εξασθενώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και αυξάνοντας τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος

Τι είναι το όζον...
Το όζον (από την ελληνική λέξη "όζω" - μυρίζω), είναι μια αλλοτροπική μορφή οξυγόνου που έχει τρία άτομα σε κάθε μόριο, με μοριακό τύπο O3.
Είναι ένα απαλό μπλε, ιδιαίτερα δηλητηριώδες αέριο με μια ισχυρή μυρωδιά
Χρησιμοποιείται στον καθαρισμό του ύδατος, την αποστείρωση του αέρα, και τη λεύκανση ορισμένων τροφίμων
Στα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας το όζον έχει έναν χρησιμότατο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον ρόλο, να κατακρατεί την επικίνδυνη υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

Τι είναι η τρύπα του όζοντος

Το όζον λειτουργεί ως "γυαλί ηλίου" για τη γη μας, δηλαδή την προστατεύει από τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου

Η τρύπα του όζοντος είναι το αποτέλεσμα της μόλυνσής του. Η μόλυνση αυτή προκαλεί, όχι την καταστροφή, αλλά την ελαχιστοποίηση του, όζοντος .

Το όζον αναπαράγεται μόνο του, αλλά με αργότερους ρυθμούς απ' ότι το καταστρέφουμε.

Συμπέρασμα: Αν η μόλυνση του όζοντος σταματήσει, τότε ΙΣΩΣ μετά από πολλά χρόνια ξαναποκτήσει την ποσότητα που είχε πρώτα. Όμως, από έρευνες επιστημόνων, το παραπάνω είναι πολύ ΑΠΙΘΑΝΟ

Κύρια αιτία για την τρύπα του όζοντος θεωρείται η επίδραση των χλωροφθοριοανθράκων που χρησιμοποιούνται σε ψυκτικά μηχανήματα(ψυγεία κληματιστικα ) , αεροζόλ κ.α. Το όζον καταστρέφεται και από τα αέρια των αεριωθουμένων αεροπλάνων.





Την 16 Σεπτεμβρίου, εορτάζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Όζοντος, με σημείο αναφοράς το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, που υπογράφηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1987. Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με αυτό οι κυβερνήσεις πρέπει να ελέγχουν την παραγωγή και τη χρήση των ουσιών που ευθύνονται για την καταστροφή της οζονόσφαιρας.








ΣυμφωνίαΤον Σεπτέμβριο, του 2007 σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην αποβολή των υδροχλωροφθορανθράκων (HCFCs), μιας κατηγορίας χημικών ουσιών που καταστρέφει το όζον. Μετά από διαπραγματεύσεις, που επιτεύχθηκαν σε μια διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΟΗΕ στο Μόντρεαλ, οι αναπτυγμένες χώρες συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά την παραγωγή HCFCs μέχρι το 2020, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2030, δηλαδή 10 χρόνια νωρίτερα απ ότι είχαν δεσμευθεί.
Η συμφωνία αυτή αλλάζει το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί το 1987 από το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, το οποίο στοχεύει να αποβάλει τη χρήση των HCFCs.

Κυριακή 19 Απριλίου 2009

ΑΝΕΚΔΟΤΑ

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ Ο ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ . ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΠΡΟΧΟΡΟΥΣΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ ΛΕΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΣΕ
-ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΚΑΤΟΥΡΙΣΩ.
-ΠΑΝΕ ΚΑΤΟΥΡΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΝ ΤΟΝ ΘΑΜΝΟ.(ΤΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΣΚΑΣΕ)
ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΕ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΡΩΤΑΕΙ ΤΟΝ ΣΚΑΣΕ:
-ΠΩΣ ΣΕ ΛΕΝΕ?????
-ΣΚΑΣΕ.(ΑΠΑΝΤΑΕΙ)
-ΠΩΣ ΣΕ ΛΕΝΕ. (ΞΑΝΑΡΩΤΑ Η ΚΥΡΙΑ)
-ΣΚΑΣΕ.(ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΕΚΕΙΝΟΣ)
ΠΩΣ ΣΕ ΛΕΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ.(ΡΩΤΑ Η ΠΛΕΟΝ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΝ ΣΚΑΣΕ)
ΣΚΑΣΕ.(ΤΗΣ ΞΑΝΑΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ)
-ΠΟΥ ΠΗΓΕ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΟΥ.(ΡΩΤΑΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΝΤΑΣ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙ)
-ΠΗΓΕ ΝΑ ΚΑΤΟΥΡΗΣΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΜΝΟ.(ΑΠΑΝΤΑ)


ΑΝΕΚΔΟΤΑ

ΠΩΣ ΠΕΘΑΝΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΟΝΤΙΑ ΑΡΚΟΥΔΑ????????
ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ ΕΠΕΣΕ ΣΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ.

METAFRASMENOI KWDIKOI SAN ANDREAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. METAFRASMENOI KWDIKOI SAN ANDREAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!: "YLTEICZ Aggressive Drivers Επιθετικές Drivers
    LLQPFBN Pink traffic Pink κυκλοφορίας
    IOWDLAC Black traffic Black κυκλοφορίας
    AFSNMSMW Boats fly Σκάφη πετούν
    BTCDBCB Fat Χοντρός
    JYSDSOD Max Muscle Max Μύες
    KVGYZQK Skinny Κοκαλιάρικο
    ASBHGRB Elvis is Everywhere Elvis είναι παντού
    BGLUAWML Peds Attack You With Weapons, Rocket Launcher Peds επίθεση με όπλα σας, εκτοξευτής πυραύλων
    AEZAKMI Never Wanted Ποτέ μην Wanted
    CIKGCGX Beach Party Beach Party
    MROEMZH Gang Members Everywhere Gang μέλη παντού
    MROEMZH Gangs Control the Streets Συμμορίες ελέγχου στους δρόμους
    AFPHULTL Ninja Theme NINJA Θέμα
    BEKKNQV Slut Magnet Τσούλα Magnet
    BGKGTJH Traffic is Cheap Cars Κυκλοφορίας είναι φθηνά αυτοκίνητα"
  2. gia des ligo auta

    Cheat: Infinite Lung Capacity
    During game play press DOWN, LEFT, L1, DOWN, DOWN, R2, DOWN, L2, DOWN
    Submitted by edisoncarter
    Cheat: Cars Fly
    During game play press UP, DOWN, L1, R1, L1, RIGHT, LEFT, L1, LEFT
    Submitted by edisoncarter
    Cheat: Taxis Have Nitrous and L3 Bunny Hop
    During game play press UP, X, TRIANGLE, X, TRIANGLE, X, SQUARE, R2, RIGHT
    Submitted by edisoncarter
    Cheat: Reduced Traffic
    During game play press X, DOWN, UP, R2, DOWN, TRIANGLE, L1, TRIANGLE, LEFT
    Submitted by edisoncarter
    Cheat: Weapon Aiming While Driving
    During game play press UP, UP, SQUARE, L2, RIGHT, X, R1, DOWN, R2, CIRCLE
    Submitted by edisoncarter
    Cheat: Traffic is Fast Cars
    During game play press UP, L1, R1, UP, RIGHT, UP, X, L2, X, L1
    Submitted by edisoncarter
    Cheat: Gangs Control the Streets
    During game play press L2, UP, R1, R1, LEFT, R1, R1, R2, RIGHT, DOWN
    Submitted by edisoncarter
    Cheat: Spawn Dozer
    During game play press R2, L1, L1, RIGHT, RIGHT, UP, UP, X, L1, LEFT
    Submitted by edisoncarter
    Cheat: Massive Bunny Hops
    CJ has the ability to bunny hop on the bmx over massive distances: TRIANGLE, SQUARE, CIRCLE, CIRCLE, SQUARE, CIRCLE, CIRCLE, L1, L2, L2, R1, R2
    Cheat: Beach Party
    Pedestrians turn into girls wearing swimsuits. Vehicles are also beach style and CJ will be dressed in shorts and sandals. While playing Grand Theft Auto: San Andreas enter: UP, UP, DOWN, DOWN, SQUARE, CIRCLE, L1, R1, TRIANGLE, DOWN
    Cheat: Get Parachute
    LEFT, RIGHT, L1, L2, R1, R2, R2, UP, DOWN, RIGHT, L1
    Cheat: Monster Truck
    RIGHT, UP, R1, R1, R1, DOWN, TRIANGLE, TRIANGLE, X, CIRCLE, L1, L1
    Cheat: Vehicle of Death
    Any vehicle the player is using becomes invincible and gains the ability to instantly destroy anything it touches. L1, L2, L2, UP, DOWN, DOWN, UP, R1, R2, R2
    Cheat: Spawns a Stunt Plane
    CIRCLE, UP, L1, L2, DOWN, R1, L1, L1, LEFT, LEFT, X, TRIANGLE
    Cheat: Spawn Caddy
    During game play Press CIRCLE, L1, UP, R1, L2, X, R1, L1, CIRCLE, X
    Submitted by capi crimm
    Cheat: Spawn Trashmaster
    During game play press CIRCLE, R1, CIRCLE, R1, LEFT, LEFT, R1, L1, CIRCLE, RIGHT
    Submitted by capi crimm
    Cheat: Spawn Stretch
    During game play press R2, UP, L2, LEFT, LEFT, R1, L1, CIRCLE, RIGHT.
    Submitted by capi crimm
    Cheat: Spawn Romero
    During game play press DOWN, R2, DOWN, R1, L2, LEFT, R1, L1, LEFT, RIGHT.
    Submitted by capi crimm
    Cheat: Spawn Hotring Racer 2
    During game play press R2, L1, CIRCLE, RIGHT, L1, R1, RIGHT, UP, CIRCLE, R2.
    Submitted by capi crimm
    Cheat: Spawn Hotring Racer 1
    During game play press R1, CIRCLE, R2, RIGHT, L1, L2, X, X, SQUARE, R1.
    Submitted by capi crimm
    Cheat: Spawn Ranger
    During game play press UP, RIGHT, RIGHT, L1, RIGHT, UP, SQUARE, L2.
    Submitted by capi crimm
    Cheat: Spawn Bloodring Banger
    During game play press DOWN, R1, CIRCLE, L2, L2, X, R1, L1, LEFT, LEFT
    Submitted by capi crimm
    Cheat: Flying boats
    During game play press R2, CIRCLE, UP, L1, RIGHT, R1, RIGHT, UP, SQUARE, TRIANGLE
    Submitted by capi crimm
    Cheat: Blow Up All Cars
    To make all vehicles explode, press the following during gameplay: R2, L2, R1, L1, L2, R2, SQUARE, TRIANGLE, CIRCLE, TRIANGLE, L2, L1.
    Submitted by Jason,residentevil64
    Cheat: Wanted Level Up
    To raise your Wanted Level, enter the following during gameplay: R1, R1, CIRCLE, R2, LEFT, RIGHT, LEFT, RIGHT, LEFT, RIGHT.
    Submitted by Steve Ohanessian
    Cheat: Wanted Level Down
    To erase your Wanted Level, enter the following during gameplay: R1, R1, CIRCLE, R2, UP, DOWN, UP, DOWN, UP, DOWN.
    Submitted by Steve Ohanessian
    Cheat: Get Rhino
    To make a Rhino tank fall from the sky, press the following during gameplay: CIRCLE, CIRCLE, L1, CIRCLE, CIRCLE, CIRCLE, L1, L2, R1, TRIANGLE, CIRCLE, TRIANGLE.
    Cheat: Weapon Set 3
    You can unlock the Chainsaw, Silenced Pistol, Combat Shotgun, M4, Bazooka, Plastic Explosive in Unlock some new rides in GTA: San Andreas during gameplay by pressing R1, R2, L1, R2, LEFT, DOWN, RIGHT, UP, LEFT, DOWN, DOWN, DOWN.
    Submitted by Nick
    Cheat: Weapon Set 2
    To unlock the Knife, Pistol, Sawnoff Shotgun, Tec 9, Sniper Rifle, Flamethrower, Grenades, Fire Extinguisher in Unlock some new rides in GTA: San Andreas enter: R1, R2, L1, R2, LEFT, DOWN, RIGHT, UP, LEFT, DOWN, DOWN, LEFT.
    Submitted by Anthony Corrie
    Cheat: Weapon Set 1
    To unlock the Bat, Pistol, Shotgun, Mini SMG, AK 47, Rocket Launcher, Molotov Cocktail, Spray Can, Brass Knuckles in Grand Theft Auto: San Andreas enter: R1, R2, L1, R2, Left, Down, Right, Up, Left, Down, Right, Up.
    Submitted by Oche, Hashim Ali
    Cheat: Full Health, Full Armor, $250,000
    To have all of the above, press the following while playing GTA: San Andreas: R1, R2, L1, X, LEFT, DOWN, RIGHT, UP, LEFT, DOWN, RIGHT, UP.
    Cheat: Bounty on Your Head
    While playing Grand Theft Auto: San Andreas press DOWN, UP, UP, UP, X, R2, R1, L2, L2.
    Submitted by capi crimm
    Cheat: Pink Traffic
    During game play press CIRCLE, L1, DOWN, L2, LEFT, X, R1, L1, RIGHT, CIRCLE
    Submitted by capi crimm
    Cheat: Black traffic
    While playing Grand Theft Auto: San Andreas press CIRCLE, L2, UP, R1, LEFT, X, R1, L1, LEFT, CIRCLE
    Submitted by capi crimm
    Cheat: Drive on Water
    During game play press RIGHT, R2, CIRCLE, R1, L2, SQUARE, R1, R2
    Submitted by capi crimm
    Cheat: Aggressive Traffic
    While playing Grand Theft Auto: San Andreas press R2, CIRCLE, R1, L2, LEFT, R1, L1, R2, L2
    Submitted by capi crimm
    Cheat: Perfect Handling
    During game play press TRIANGLE, R1, R1, LEFT, R1, L1, R2, L1.
    Submitted by capi crimm
    Cheat: Suicide
    RIGHT, L2, DOWN, R1, LEFT, LEFT, R1, L1, L2, L1
    Submitted by Edward Lee, Scorch
    Cheat: Faster Clock
    CIRCLE, CIRCLE, L1, SQUARE, L1, SQUARE, SQUARE, SQUARE, L1, TRIANGLE, CIRCLE, TRIANGLE
    Cheat: Foggy Weather
    During game play press R2, X, L1, L1, L2, L2, L2, X
    Cheat: Slower Game Play
    During game play press TIRANGLE, UP, RIGHT, DOWN, SQUARE, R2, R1
    Cheat: Faster Game Play
    During game play press TRIANGLE, UP, SQUARE, SQUARE, L2, L1, SQUARE
    Cheat: Rainy Weather
    During game play press R2, X, L1, L1, L2, L2, L2, CIRCLE
    Cheat: Overcast Weather
    R2, X, L1, L1, L2, L2, L2, TRIANGLE
    Cheat: Pedestrians Have Weapons
    R2, R1, X, TRIANGLE, X, TRIANGLE, UP, DOWN
    Cheat: Pedestrian Riot- Cannot be disabled
    DOWN, LEFT, UP, LEFT, X, R2, R1, L2, L1
    Cheat: Sunny Weather
    R2, X, L1, L1, L2, L2, L2, SQUARE
    Cheat: Faster Cars
    RIGHT, R1, UP, L2, L2, LEFT, R1, L1, R1, R1
    Submitted by Edward Lee


    Cheat: Spawn Jetpack
    During game play press L1, L2, R1, R2, UP, DOWN, LEFT, RIGHT, L1, L2, R1, R2, UP, DOWN, LEFT, RIGHT.
    Submitted by Aclikyano
    Hint: Video Game in Johnson House
    When you enter the Johnson house there is a TV to your right with a game console on the floor in front of it, if you approach it, it will give the option to play a "Starship" game.
    Submitted by NoKnives4Me
    Cheat: CJ Phone Home
    CJ has the ability to bunny hop on the BMX over massive distances, reaching heights of over 100 feet. Press Triangle, Square, Circle, Circle, Square, Circle, Circle, L1, L2, L2, R1, R2 during gameplay.
    Cheat: Vehicle of Death
    Whatever vehicle the player is using becomes invulnerable and gains the old tank ability to instantly destroy anything it touches. This applies to everything from the cars to motorcycles, golf carts, and even BMX bikes. Press L1, L2, L2, Up, Down, Down, Up, R1, R2, R2 during gameplay.
    Cheat: Maximum Muscle
    Maximum muscle instantly. Press Triangle, Up, Up, Left, Right, Square, Circle, Left during gameplay.
    Cheat: Jump High
    CJ can now jump 10 times as high as before. That's right, CJ's getting higher than ever. Up, Up, Triangle, Triangle, Up, Up, Left, Right, Square, R2, R2.
    Cheat: ATV Quad
    Spawns a quad that drops down right in front of CJ. While playing Grand Theft Auto: San Andreas Left, Left, Down, Down, Up, Up, Square, Circle, Triangle, R1, R2.
    Cheat: Hydra
    Spawns a Hydra in front of CJ. Triangle, Triangle, Square, Circle, X, L1, L1, Down, Up.
    Cheat: Vortex Hovercraft
    Spawns a hovercraft in front of CJ. Triangle, Triangle, Square, Circle, X, L1, L2, Down, Down.
    Cheat: Skinny
    CJ loses all the fat and the muscle to turn into one scrawny gangster. Triangle, Up, Up, Left, Right, Square, Circle, Right.
    Cheat: Fatty
    CJ turns into one hell of a tubby. Triangle, Up, Up, Left, Right, Square, Circle, Down.
    Cheat: Orange Sky and Time Stopped at 21:00
    During game play press LEFT, LEFT, L2, R1, RIGHT, SQUARE, SQUARE, L1, L2, X
    Submitted by edisoncarter
    Cheat: Funhouse Theme
    Enter this code during game play: TRIANGLE, TRIANGLE, L1, SQUARE, SQUARE, CIRCLE, SQUARE, DOWN, CIRCLE
    Submitted by B-MAN
    Cheat: Super-Punch
    During gameplay, press UP, LEFT, X, TRIANGLE, R1, CIRCLE, CIRCLE, CIRCLE, L2. A message will confirm code entry. This will allow you to launch people when you punch them and finish them with a one hit kill.
    Submitted by cheating_boy
    Cheat: Recruit Pedestrians to Gang
    Press DOWN, SQUARE, UP, R2, R2, UP, RIGHT, RIGHT, UP. A message will confirm code entry. You should be able to take anyone into your gang like pedestrians and rival gangs.
    Submitted by cheating_boy
    Cheat: Sandstorm
    To make a sandstorm enter UP,DOWN,L1,L1,L2,L2,L1,L2,R1,R2
    Submitted by Hball91

GTA San Andreas Cheats [Archive] - pctechnology - overclockers

GTA San Andreas Cheats [Archive] - pctechnology - overclockers: "* All cars have nitro: SPEEDFREAK
* Always midnight: NIGHTPROWLER
* Boats fly: FLYINGFISH
* Cars float away when hit: BUBBLECARS
* Chaos mode: STATEOFEMERGENCY
* Elvis is everywhere: BLUESUEDESHOES
* Faster gameplay: SPEEDITUP
* Funhouse theme: CRAZYTOWN
* Gang members everywhere: ONLYHOMIESALLOWED
* Gangs control the streets: BIFBUZZ
* Have jet pack: ROCKETMAN
* Hitman in all weapon stats: PROFESSIONALKILLER
* Huge bunny hop: CJPHONEHOME
* Infinite ammo, no reload: FULLCLIP
* Invisible car: WHEELSONLYPLEASE
* Max all vehicle skill stats: NATURALTALENT
* Max muscle: BUFFMEUP
* Max respect: WORSHIPME
* Max sex appeal: HELLOLADIES
* Mega jump: KANGAROO
* Ninja theme: NINJATOWN
* No wanted level: TESTEDUCATIONALSKILLS
* Perfect handling: STICKLIKEGLUE
* Recruit anyone (rockets): ROCKETMAYHEM
* Reduced traffic: GHOSTTOWN
* Six star wanted level: BRINGITON
* Slower gameplay: SLOWITDOWN
* Spawn dozer: ITSALLBULL
* Spawn hunter: OHDUDE
* Spawn hydra: JUMPJET
* Spawn monster: MONSTERMASH
* Spawn quad: FOURWHEELFUN
* Spawn racecar: VROCKPOKEY
* Spawn romero: WHERESTHEFUNERAL
* Spawn stretch: CELEBRITYSTATUS
* Spawn stunt plane: FLYINGTOSTUNT
* Spawn trashmaster: TRUEGRIME
* Suicide: GOODBYECRUELWORLD
* Sunny Weather: PLEASANTLYWARM
* Thunderstorm: SCOTTISHSUMMER
* Traffic is cheap cars: EVERYONEISPOOR
* Traffic is fast cars: EVERYONEISRICH
* Very sunny weather: TOODAMNHOT
* Weapon set 2, professional tools: PROFESSIONALSKIT"

ΑΝΕΚΔΟΤΑ

ΓΙΑΤΙ Η ΞΑΝΘΙΑ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤHΚΕ ΟΤΑΝ
ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΠΑΖΛ ΣΕ
ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 6 ΜΗΝΕΣ???????

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΕΓΡΑΦΕ ΑΠΟ 3-4 ΕΤΗ.