Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ

Πως επηρεάζει η τρύπα του όζοντος το περιβάλλον και τον άνθρωπο...

Το φως του ήλιου που φθάνει γήινη επιφάνεια περιέχει δύο είδη υπεριώδη που συμβαλει
στο ηλιακό έγκαυμα και ξεφλούδισμα,
στον καρκίνο του δέρματος,
καθώς επίσης και στο πρόωρο ζάρωμα του δέρματος
Η Γήινη ατμόσφαιρα προστατεύει τους ζωντανους οργανισμούς από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Εάν όλη η υπεριώδης ακτινοβολία που φτάνει στη γη από τον ήλιο επιτρέπονταν να φθάσει στην επιφάνεια της γης, η ζωή στη γη πιθανώς θα καταστρεφόταν.
Ευτυχώς, το στρώμα όζοντος της ατμόσφαιρας απορροφά σχεδόν όλη τη υπεριώδη ακτινοβολία
Εντούτοις, η υπεριώδης ακτινοβολία δεν είναι αποκλειστικά επιβλαβής. Ένα μεγάλο ποσοστό της βιταμίνης D που οι άνθρωποι και τα ζώα χρειάζονται για την καλή υγεία παράγεται όταν ακτινοβολείται το δέρμα του ανθρώπου ή του ζώου με υπεριώδεις ακτίνες.
Οι γιατροί συστήνουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο στην αιχμή του (από 10 π.μ. ως 4 μ.μ.), να επιζητούν τη σκιά, και να καλύπτονται με ρούχακαι καπέλο.

Συστήνουν επίσης την τακτική χρήση αντιηλιακού, η οποία έχει αποδειχθεί μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου δέρματος. Επειδή ο καρκίνος δέρματος αναπτύσσεται αργά κατά τη διάρκεια πολλών ετών, είναι σημαντικό ότι η προστασία από τον πάρα πολύ ήλιο αρχίζει στην παιδική ηλικία

Μια μείωση όζοντος 10% μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου , εξασθενώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και αυξάνοντας τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος

Τι είναι το όζον...
Το όζον (από την ελληνική λέξη "όζω" - μυρίζω), είναι μια αλλοτροπική μορφή οξυγόνου που έχει τρία άτομα σε κάθε μόριο, με μοριακό τύπο O3.
Είναι ένα απαλό μπλε, ιδιαίτερα δηλητηριώδες αέριο με μια ισχυρή μυρωδιά
Χρησιμοποιείται στον καθαρισμό του ύδατος, την αποστείρωση του αέρα, και τη λεύκανση ορισμένων τροφίμων
Στα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας το όζον έχει έναν χρησιμότατο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον ρόλο, να κατακρατεί την επικίνδυνη υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

Τι είναι η τρύπα του όζοντος

Το όζον λειτουργεί ως "γυαλί ηλίου" για τη γη μας, δηλαδή την προστατεύει από τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου

Η τρύπα του όζοντος είναι το αποτέλεσμα της μόλυνσής του. Η μόλυνση αυτή προκαλεί, όχι την καταστροφή, αλλά την ελαχιστοποίηση του, όζοντος .

Το όζον αναπαράγεται μόνο του, αλλά με αργότερους ρυθμούς απ' ότι το καταστρέφουμε.

Συμπέρασμα: Αν η μόλυνση του όζοντος σταματήσει, τότε ΙΣΩΣ μετά από πολλά χρόνια ξαναποκτήσει την ποσότητα που είχε πρώτα. Όμως, από έρευνες επιστημόνων, το παραπάνω είναι πολύ ΑΠΙΘΑΝΟ

Κύρια αιτία για την τρύπα του όζοντος θεωρείται η επίδραση των χλωροφθοριοανθράκων που χρησιμοποιούνται σε ψυκτικά μηχανήματα(ψυγεία κληματιστικα ) , αεροζόλ κ.α. Το όζον καταστρέφεται και από τα αέρια των αεριωθουμένων αεροπλάνων.





Την 16 Σεπτεμβρίου, εορτάζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Όζοντος, με σημείο αναφοράς το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, που υπογράφηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1987. Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με αυτό οι κυβερνήσεις πρέπει να ελέγχουν την παραγωγή και τη χρήση των ουσιών που ευθύνονται για την καταστροφή της οζονόσφαιρας.








ΣυμφωνίαΤον Σεπτέμβριο, του 2007 σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην αποβολή των υδροχλωροφθορανθράκων (HCFCs), μιας κατηγορίας χημικών ουσιών που καταστρέφει το όζον. Μετά από διαπραγματεύσεις, που επιτεύχθηκαν σε μια διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΟΗΕ στο Μόντρεαλ, οι αναπτυγμένες χώρες συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά την παραγωγή HCFCs μέχρι το 2020, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2030, δηλαδή 10 χρόνια νωρίτερα απ ότι είχαν δεσμευθεί.
Η συμφωνία αυτή αλλάζει το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί το 1987 από το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, το οποίο στοχεύει να αποβάλει τη χρήση των HCFCs.

Δεν υπάρχουν σχόλια: